IN MEMORIAM

Preminula Irena Koločaj

 

 

 

 • IN MEMORIAM
  Ирена Калочаи (1939-2023)
  Истакнута спортисткиња, некадашња државна репрезентативка и рекордерка у куглању ИренаКалочаи (рођ. Kaзи) преминула је у 84. години. Рођена је 28. августа 1939. у Зрењанину.
  Куглањем се „заразила“ још у раној младости. Почела је да тренира давне 1956. године у куглашком друштву Д.В.Д. (Добровољно ватрогасно друштво), чији је члан била до 1964, када је прешла у КК „Кристал“. Брзо је напредовала, захваљујући таленту и вредном раду. Била је једнаод најуспешнијих такмичарки у куглању свих времена.
  Три пута је била првакиња Југославије и осам пута Србије. Као чланица репрезентације од 1959.до 1972. године учествовала је на пет светских првенстава, а 1960. и на Европском шампионату.
  За репрезентацију је наступала 30 пута. У Загребу је 1966. године на међудржавном сусрету са Румунијом поставила нови државни рекорд и незваничан светски рекорд. Носилац је „Спартакове“ награде и ордена заслуге за народ са сребрном звездом.
  Током осамдесетих година прошлог века постала је председница Куглашког савеза Војводине. У два мандата била је председница Куглашког савеза Југославије и једина жена на тој функцији.
  Током спорстке каријере изабрана је за селектора кадетске, јуниорске и сениорске репрезентације. Њен супруг Тибор Калочаи био је такође истакнути спортиста, дугогодишњи секретар КК „Кристал“, тренер и селектор државне репрезентације осамдесетих година прошлог века. Женска екипа клуба је њој у част пет пута организовала први турнир за жене „Ирена Калочаи“. Одржавао се од 2015. до 2019. године.
  Сви чланови КК „Кристал“ ће је памтити као изврсног тренера, праведног судију и селектора.
  Захвални су јој на несебичном дељењу свог искуства, савета и лекцијама које их је научила о куглању и животу.
  КК „Кристал“